Hemmagjord gnocchi med brynt smör och salvia

Gnocchi gjord på potatis är en rätt som passar när som helst. Att göra själv är lite pyssligt, MEN så roligt det är, och gott det blir. Detta är ett enkelt recept av gnocchi, där vi serverar de stekta med ett aldelles ljuvligt brynt smör, med smakrik färsk salvia, och massor av riven parmesan.

4-6 personer

Ingredienser:

  • 900 gram potatis (gärnare amandine, colomba eller melody)
  • 2 stycken ägg
  • 1 tesked salt
  • 3-4 deciliter vetemjöl (+ lite extra till utbakning)
  • 2 matskedar smör (till stekning)
  • 2 matskedar olja (till stekning)
  • Lite svartpeppar

Brynt smör med salvia:

  • 1 kruka färsk salvia
  • 50 gram smör

Till servering:

  • Ungefär 1 deciliter riven parmesanost.


  1. Skala potatisen
  2. Koka potatisen tills den är mjuk i saltat vatten, häll sedan av och låt svalna lite
  3. Pressa potatisen i en bunke
  4. Blanda ihop den pressade potatisen, med äggen och salt så att det blir ett slags mos
  5. Arbeta in lite mjöl åt gången tills du för en smidig deg som är ganska lös men ända kan formas med mjölade händer
  6. Mjöla en bänk där det finns yta att arbeta
  7. Rulla degen till 2-3 cm tjocka rullar på bänken.
  8. Skär i 3 centimeters bitar och tryck lätt till med en gaffel, och låt ligga på ett mjölat underlag.
  9. Koka upp mycket vatten med salt i en stor kastrull
  10. Koka gnocchin i flera omgångar, ca 5 minuter per omgång. (De ska flyta upp till ytan)
  11. Bryn smöret tills att det doftar nötigt, stäng sedan av värmen
  12. Plocka bladen från salvian, och rör ner i det brynta smöret
  13. Stek gnocchin i smör och olja, i en stor gryta tills de är gyllene. Smaka av med salt och peppar
  14. Lägg upp gnocchin på tallrikar och toppa med salviasmöret samt riven parmesanost.
  15. Njut av din fantastiskt fina och goda gnocchi.
Hållbar mat för en hållbar framtid © 2021
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång