Våra 9 bästa tips för användning av hela råvaran:

Använd stammen
Det är inte bara de finaste bitarna som är de godaste. Tänk på hur stor del av grönsaker och frukter som du kastar bort, ofta helt i onödan! Försök använda hela råvaran när du lagar mat. Skiva broccolistammen tunt och rosta i ugn och gör samma med blomkålen. Även bladen går bra att äta, tänk bara på att skölja ordentligt med vatten först.

Spara osten
Du har använt upp osten och kvar finns en hård kant som inte ser särskilt aptitlig ut. Men håller sig bra i frysen, så släng inte det som blir över. Riv och frys in för att använda till gratäng, pizza eller pasta. Den hårda kanten på parmesanosten går också utmärkt att spara.

Frys in frukten
När bananen blir brunare, blir den samtidgt sötare. Det du då kan göra är att ta och skiva upp den och frysa ner den. Och all sorts av frukt och bär kan du frysa ner, om du vill. Detta kan du sedan ta upp och använda om du vill göra en smoothie eller baka en kaka m.m

Baka med kikärtsspad
När du kokar kikärtor, blir det en vätska över(kikärtsspad) detta kan du spara. Och med detta kan du baka laga mat. Du kan nämligen använda spadet istället för ägg i tex en majonäs eller en maräng.

Gör ett örtsmör
När dina örter börjar se lite trötta och tråkiga ut kan du såklart använda även detta. Du kan hacka ner din örter tillsammans med vitlök, och blanda med smör och ev chili om man vill ha lite extra styrka. Lägg sedan ut smöret på ett bakplåtspapper, rulla det till en rulle och ställ in i kyl eller frys. Plocka sedan fram och njut av dina tröta örter.

Krutonger
Släng inte gamla brödskivor som ligger och skräpar. Skär upp dem i mindre bitar och gör krutonger. Stek brödbitarna i smör eller olja tills de blir gyllene och krispiga. Krutonger är gott att toppa soppan eller salladen med. Dessutom går det snabbt och enkelt att göra. Observera att brödet inte ska vara så gammalt att det har börjat att mögla.

Lös upp honung
Honung är en produkt som kan hålla nästan hur länge som helst. Men efter att honungen stått en tid är det vanligt att den kristalliseras och blir hård. Det betyder inte att den blivit dålig. Ta av locket och sätt honungsburken i en kastrull med vatten. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Efter några minuter är honungen återigen flytande. Värm honungen som mest till 45 grader för att bevara alla nyttigheter!

Spara vinet
Har du lite vin kvar i flaskan kan du frysa in slattarna, oavsett om det är vitt eller rött som gäller. Ta sedan fram iskuberna och ha i maten, exempelvis om du lagar en mustig köttfärssås eller en värmande gryta eller soppa.

Titta, lukta, smaka
Har maten gått ut eller påväg att gå ut är det inte alltid bara att slänga det. Utan du får börja att titta på den, märker du då inget konstigt, kan du lukta på den. Verkar det fortfarande bra kan du smaka litegrann, och är det inget fel på smaken kan du använda det.