Varför Svenskt?
Det finns många fördelar samt få nackdelar med att köpa svensk mat, och nedan kan ni läsa ett antal olika varor och en jämförelse mellan svenskt och utländskt producerad mat.

Fläskkött
Svenska grisar har det mycket bättre än i övriga delar av världen. Grisarna har i Sverige mer yta att leva på än runt i andra länder, Sverige har EU:s lägsta användande av antibiotika vilket är något bra med så lite som möjligt. Svenska grisbönder arbetar hela tiden med att minska klimatpåverkan. Vi behandlar alltså våra grisar och vår miljö på ett värdigt sätt.

Frukt och grönt
Om du bor i Sverige och köper svenskt producerat frukt och grönt så har dessa inte transporterats lika långt till butike, än om du köper från annat land längre bort, vilket ger lägre kilmatavtryck. Vi har också strängare regeler om vad vi för göra med våra grönsaker. Du gynnar också svenskt jordbruk vilket behöver allt stöd det kan få.

Kyckling
Svensk kyckling ger ett lägre klimatavtryck i och med att det är kortare transportvägar till butik. De är även mycket bra på att omvandla spannmål och proteinfoder till kött.

Nötkött
Det är mycket bättre att köpa svenskt nötkött i klimathänsyn och ger lägre utsläpp av växthusgaser. I Sverige får också alla kor bättre foder då vi har högre krav än i de flesta andra länder.